ترین های تاریخ شهرآورد بزرگ پایتخت چه کسانی هستند؟!
جدال سرخ و آبي پايتخت از نگاه آمار
تيمهاي استقلال و پرسپوليس تهران امروز چهارشنبه هفتادمين ديدار سنتي پايتخت را برابر يكديگر برگزار ميكنند.
در گزارش زير عملكرد دو تيم در شصت و نه بازي گذشته مورد بررسي قرار گرفته است.
* در شصت و نه ديدار گذشته تيمهاي استقلال و پرسپوليس ۸۳بازيكن دو تيم موفق به گل زدن شدند كه سهم تيم استقلال ۳۹نفر و سهم تيم پرسپوليس ۴۴ بازيكن است.
* در تيم استقلال علي جباري و غلامحسين مظلومي هر كدام با ۵گل، عباس مژدهي ۴گل، حسن روشن، صمد مرفاوي و صادق ورمزيار هر كدام با ۳گل به ترتيب در صدر گلزنان اين باشگاه قرار دارند.
در تيم پرسپوليس تهران نيز مرحوم صفر ايرانپاك با ۷گل، حسين كلاني ۶گل، همايون بهزادي و مهدي هاشمي نسب هر كدام با ۴گل و فرشاد پيوس با ۳گل، گلزنان برتر پرسپوليس به تيم استقلال محسوب ميشوند.
* غلامرضا فتح آبادي، شاهرخ بياني و مهدي هاشمي نسب از بازيكناني هستند كه در هر دو تيم بازي كردند و موفق به گلزني شدند.
* فتح آبادي ۲گل به پرسپوليس و يك گل به استقلال، بياني ۲گل به استقلال و يك گل به پرسپوليس و مهدي هاشمي نسب وقتي درتيم پرسپوليس بود ۴گل به استقلال زد و زماني كه عضو تيم استقلال بود يك گل براي اين تيم به ثمر رساند.
* تيمهاي استقلال و پرسپوليس از فروردين ماه سال ۱۳۴۷كه اولين ديدار خود را برگزار كردند تا به حال در مجموع 69بار مقابل يكديگر صف آرايي كردند كه در مجموع تيم استقلال در 21بازي و پرسپوليس ۱۷ديدار برنده شدند و ۳۱ بازي نيز با نتيجه تساوي خاتمه يافته است.
* پرگلترين ديدار اين دو تيم، شهرآورد ۱۶شهريور ۱۳۵۲است كه با نتيجه شش بر صفر به سود تيم پرسپوليس تمام شد.
* در طول ۴۲سال گذشته، ديدارهاي چهارم، ششم و سي و هشتم دو ديدار ناتمام ماند كه فدراسيون فوتبال هر سه ديدار را به سود تيم استقلال اعلام كرد.
* تاكنون 140گل در 69ديدار بين تيمهاي استقلال و پرسپوليس رد و بدل شده است كه سهم استقلال 71 گل و پرسپولیس 69 گل می باشد.
* فقط ديدار سي ام دو تيم كه در روز ۱۹اسفند سال ۱۳۶۷برگزار شد، ضربات پنالتي تعيينكننده تيم پيروز ميدان بود كه پرسپوليس با نتيجه ۴بر ۲ استقلال را تسليم كرد.
* از نظر سرعت در زدن گل، تيم استقلال ركورد دار است. علي سامره در ديدار پنجاه و سوم در دقيقه اول بازي، رضا عادل خاني و داود سيد عباسي به ترتيب در شهرآوردهاي يازدهم و پنجاه و ششم در دقيقه سوم و اميد روانخواه در دقيقه چهارم آخرين ديدار دو تيم، براي استقلال تهران گل زدند.
حسين كلاني نيز در دقيقه دوم ديدار ششم براي پرسپوليس گل به ثمر رساند.
* تيم پرسپوليس تهران از نظر گل زدن در دقايق پاياني بازي ركورددار اين ديدارها است. صفر ايرانپاك در ديدار هفتم، حسين كلاني در ديدار هشتم و همايون بهزادي در شهرآورد دوازدهم در دقيقه ۹۰بازي براي تيم پرسپوليس گلزني داشتند.
همچنين پيروز قرباني در دقيقه ۹۰+۲در ديدار پنجاه و هشتم براي استقلال گل به ثمر رساند.
* تيم استقلال تهران در شهرآورد چهل و دوم در روز ۲۷مهر ماه سال ۱۳۷۵تا ديدار چهل و نهم در نهم ديماه ۱۳۷۹در هشت ديدار متوالي موفق به شكست پرسپوليس نشد.
* شش ديدار اين تيمها ( بازي ۶۲تا ( ۶۷نيز با نتيجه مشابه يك بر يك به پايان رسيد.
جوانترين ها و مسن ترين هاي داربيکلیشه های داربی
جوانترین و مسن ترین بازیکنان حاضر در تاریخ داربی چه کسانی بودند؟ جوانترین و مسن ترین گلزنان کدام بازیکنان بودند؟جوانترين بازيکن: حسن روشن (استقلال)حسن روشن جوانترين بازيکني است که داربي را تجربه کرده است. روشن در داربي يازدهم که 11 اسفند 1351 انجام شد، 17 سال و 274 روز سن داشت و رکورد وي پس از 37 سال هنوز شکسته نشده است.مسن ترين بازيکن: محمد پنجعلي (پرسپوليس)
کاپيتان اسبق پرسپوليس در داربي 37 که 11 دي 1371 در چارچوب سوپرجام باشگاههاي تهران انجام شد ، با 37 سال و 190 روز سن براي پرسپوليس بازي کرد. اين بازي با تساوي بدون خاتمه يافت.جوانترين گلزن: حسن روشن(استقلال)جوان اول استقلال در دهه پنجاه در داربي چهاردهم که 3 خرداد 53 انجام شد، زننده تک گل پيروزي بخش استقلال مقابل پرسپوليس بود. روشن در اين روز 18 سال و 357 روز سن داشت.مسن ترين گلزن: کریم باقری( پرسپولیس)کریم باقری در آخرین داربی پایتخت که زننده گل برتری پرسپولیس بود، 35 سال و 348 روز سن داشت و رکورد قبلی را که متعلق به محمود فکری بود شکست.جوانترين مربي: عزت الله وطنخواه (پرسپوليس)عزت الله وطنخواه در بين همه مربيان پرسپوليس و استقلال که داربي را تجربه کرده اند، جوانترين مربي به شمار مي رود. وطنخواه در داربي هفدهم که 25 مهر 54 انجام شد و با پيروزي سرخپوشان همراه بود، با 32 سال و 258 روز سن روي نيمکت پرسپوليس نشسته بود.مسن ترين مربي: علي پروين (پرسپوليس)علي پروين در داربي پنجاه و نهم که 14 آبان 84 انجام شد و پرسپوليس در ان شکست خورد، با 59 سال و 141 روز سن هدايت پرسپوليس را برعهده داشت. اين اخرين حضور پروين در داربي بود.
داربی تهران مانند هر دیدار دیگری اول فوتبال است سپس دیدار دو همشهری و یا دو رقیب همیشگی که ریشه در تاریخ دارد.
داربی تهران مانند سایر دیدار های فوتبال نیازمند رعایت اصول اولیه تاکتیکی و ساختاری برای موفقیت است ولی شرایط ویژه این دیدار و البته شرایط ویژه فوتبال ایران موجب شده است که نکات مهمی بعنوان کلیشه های فنی این دیدار مورد توجه قرار بگیرد. هر کدام از این کلیشه ها در طول این سال ها موجب برتری یکی از دو تیم استقلال و پرسپولیس در یکی از داربی ها شده است. مرور این دیدار در طول سال های گذشته بیانگر این موضوع است که این دیدار قواعد خاص خود را دارد ولی این قواعد، بر خلاف اصول اولیه و لازم الاجرای فنی و روانی مورد نیاز در فوتبال نیستند. کافی است با مرور دیدارهای گذشته این دو تیم برابر یکدیگر به اهمیت این نکات فنی پی ببریم.
1- حفظ سطح انگیزش بازیکنان
بازیکنان بخصوص در فوتبال ایران در کنترل سطح انگیزشی خود دچار مشکلات اساسی هستند. نموداری را در نظر بگیرد. سطح افقی بیانگر میزان انگیزش و ستون عمودی بیانگر میزان سطح عملکرد است. سطح انگیزش در بازیکنان از بی انگیزگی ( پایین ترین سطح) تا تنش ذهنی و استرس ( بالاترین سطح) در تغییر است. نکته مهم این است که بالاترین میزان عملکرد در سطحی از انگیزش رخ می دهد که فضاء محدودی پیش از رسیدن به تنش های ذهنی و استرس است. به طور خلاصه زمانی می توان از بازیکنان انتظار بالاترین میزان سطح عملکرد را داشت که سطح انگیزش آنها در بالاترین حد ( البته پیش از ورود به بخش استرس زا ) قرار داشته باشد. ایجاد چنین شرایط روانی در بازیکنان ایرانی بسیار خطرناک است و می توان آن را با راه رفتن روی لبه تیغ مقایسه کرد. یک جمله اشتباه در رختکن و یا یک برخورد اشتباه در تمرینات پیش از داربی موجب برهم خوردن تعادل روانی تیم و سقوط به سطح بی انگیزشی و یا صعود به سطح استرس زا می شود. مربیانی همچون علی پروین استاد ایجاد چنین شرایط روانی( البته در دهه 60 و 70) بودند.
2- برتری عددی در یک سوم میانی
تاریخ داربی تهران ثابت کرده است ، تیمی که جنگ های میانه میدان را به نفع خود تمام می کند، پیروز داربی لقب می گیرد. البته این اصل در تمام دیدارهای فوتبال لازم الاجرا است ولی در این دیدار خاص با اهمیت بالاتری مورد توجه قرار می گیرد. تقابل تیم های پروین و پورحیدری در میانه میدان تماشایی بود. جنگ های میانه میدان موجب شیفت طولی دو تیم به یک سوم میانی زمین می شود و این به معنای ایجاد فضا بین خط دفاع و باکس جریمه هر دو تیم برای ارسال پاس های عمقی است. استقلال و پرسپولیس از مهاجمین سرعتی مانند رضایی ، نورورزی ، مجیدی و برهانی بهره می برند و به همین دلیل هر کدام از دو تم که جنگ های میانه میدان را به نفع خود به پایان ببرد می تواند شانس بیشتری برای رسیدن به فضا پشت خط دفاع حریف داشته باشد.
3- برتری در نبردهای یک در مقابل یک
در فوتبال ایران به دلیل پیشرفت های محسوس در آمادگی جسمانی نسبت به تاکتیک و مهارت های فردی، نقش برتری در تقابل های یک در مقابل یک افزایش یافته است. این اصل نیز مانند اصل برتری در یک سوم میانی دارای ارزش بین المللی است ولی در فوتبال ایران که اغلب تیم ها به دلیل عدم وجود برنامه های تاکتیکی موثر خیلی زود با بن بست مواجهه می شوند، نقش برتری در تقابل یک در مقابل یک چه در فاز دفاعی و چه در فاز تهاجمی نقش بالایی یافته است. در هر دو تیم بازیکنانی با مهارت عبور از یار مستقیم مانند مجیدی و نوری وجود دارد ولی استقلال در مهارت برتری در تقابل یک در مقابل یک بعنوان مدافع، برتری محسوسی نسبت به پرسپولیس دارد. گل استقلال در دیدار رفت همین گونه به ثمر رسید. نوری در یک سوم میانی زمین نبرد را به یار مقابل خود باخت ، جباری پاس پشت دفاع را ارسال کرد و فرهاد مجیدی با مهارت فردی پس از عبور از مدافعین پرسپولیس دروازه این تیم را باز کرد. تاثیر بندهای 2 و 3 در این گل مشهود است.
4- بازیکنان خلاق و کلیدی
فرهاد مجیدی ، علی کریمی ، کریم باقری ، علیرضا اکبرپور و محسن خلیلی از دسنه بازیکنانی به شمار می روند که در نتایج داربی های گذشته تاثیر مستقیمی داشته اند. تک گل های آنها بوده که موجب تغییر نتیجه این دیدار در کسری از ثانیه شده است. خصوصیت مشترک بین همه این ستارگان داربی ها، کم اثر بودن آنها تا پیش از گل است. نمایش مجیدی تا پیش از گل دقیقه 90 در دیدار رفت ، صدای هواداران استقلال را درآورده بود و علی کریمی هم تا پیش از آخرین گل خود در داربی، توسط بازیکنان حریف مهار شده بود. ستارگان در داربی، معمولا خاموش می شوند ولی تنها یک لحظه برای آنها کافی است که همه معادلات را بر هم بزنند. به همین دلیل است که هیچ گاه مدافعین استقلال و پرسپولیس نمی توانستند با خیالی آسوده برابر خلیلی و اکبرپور در میدان حاضر شوند حتی اگر این ستارگان مصدوم و یا نا آماده بودند.
داربی پیش رو خالی از ستاره است. تنها مجیدی را می توان بعنوان بازیکن کلیدی این داربی نام برد که مهارت فنی و از آن مهمتر روانی، تاثیر گذاری در کسری از ثانیه بر جریان این دیدار حساس را دارد.
5- دروازبان ها
سطح فنی داربی تهران در تمام این سال ها پایین تر از سطح لیگ برتر بوده است. به همین دلیل ضعف ساختارهای تهاجمی بعنوان اساسی ترین ضف فوتبال ایران در این دیدار ها بیش از همیشه به چشم می آید. نتیجه تقابل ساختار های تهاجمی بی برنامه در دیداری با سطح تنش روانی بالا، فقر در ایجاد موقعیت گلزنی است. به همین دلیل هر دو تیم در طول دیدار موقعیت های گلزنی کم تعداد تری از استاندارد فوتبال ایران پیدا می کنند. در این شرایط است که نقش حضور یک ستاره درون دروازه اهمیت پیدا می کند. وجود دروازبانی که بتوان در برابر معدود موقعیت های حریف عکس العمل مناسبی از خود نشان دهد و مانع باز شدن دروازه تیم خود در این دیدار حساس شود. البته در طول تاریخ داربی تهران، نه عابدزاده ، نه حجازی و نه هیچ گلر دیگری نتوانسته نمایش خارق العاده و حتی نزدیک به سطح استاندارد از خود به تصویر بکشد.
6- پرس در نیمه زمین حریف
تا پیش از دیدار دو تیم در دور رفت فصل 89-88، اجرای برنامه پرس در نیمه زمین حریف در ذهن کادر فنی دو تیم جایی نداشت ولی کرانچار ریسک بزرگی کرد و سعی کرد با اجرای این برنامه و استفاده از هافبک های جوان و انرژیک مانن سامان آقازمانی در خط میانی، ارتباط بین خط دفاع و میانی استقلال را قطع کند. ضعف بنیادی مدافعین ایرانی در تدارک حملات و انتقال صحیح توپ به نیمه زمین حریف موجب شد که برنامه پرس توپ کرانچار با کمترین ریسک اجرا شود و پرسپولیس تیم برتر نیمه اول دیدار لقب بگیرد. مشکلات مدافعین ایرانی در بازیسازی همچنان وجود دارد و هر دو تیم از هافبک های دونده ای سود می برنند که می تواد در اجرای این برنامه به آنها کمک کند. ریسک کرانچار نشان داد که اجرای این برنامه در داربی تهران می تواند تیم حریف را تا سر حد سقوط روانی پیش ببرد.
7- تمرکز و آرامش کادر فنی
داربی تهران مانند هر دیدار دیگری اول فوتبال است سپس دیدار دو همشهری و یا دو رقیب همیشگی که ریشه در تاریخ دارد. در این دیدار تیمی برنده است که کادر فنی اش با تمرکز بالاتر به این دیدار ( چه پیش از دیدار و چه در حین دیدار ) بیاندیشد. فوتبال ورزش پیچیده ای است که نقش علوم تمرینی ، روانشناسی ، هندسی و ... در آن مشهود است به همین دلیل موفقیت در آن هر چه به سطح اول فوتبال دنیا نزدیک می شویم، دشوارتر می شود . ولی در فوتبال ایران بخصوص در دیدار داربی تهران با توجه به آمادگی روانی پایین بازیکنان و کادر فنی دو تیم و به همین نسبت کاهش سطح عملکرد بازیکنان، پیروزی آسانتر است به شرط آنکه تمرکز کادر فنی حفظ شود. استفاده از یک برنامه تاکتیکی ساده می تواند تیم را به پیروزی برساند، آرامش سر مربی در کنار زمین می تواند تنش ذهنی بازیکنان تیم را کنترل کند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر
توجه:فقط اعضای این وبلاگ میتوانند نظر خود را ارسال کنند.